Celozrnný chléb


 U tohoto chlebu uvádím dvě hmotnosti surovin. Upravila jsem si původní velký chléb pro pečení ve dvojčeti (forma na dva chleby).Pokud máte kvásek (i sušený), můžete trošku přidat - je pak lepší.

(300 ml) 400 ml vody

(1) 2 lžíce octa

(1) 1 lžíce oleje

(2) 3 lžičky soli

(1) 2 lžičky cukru

(1) 1 lžička kmínu

(300 g) 400 g hladké mouky

(80 g) 100 g celozrnné pšeničné mouky

(70 g) 100 g celozrnné žitné mouky

1 lžička sušeného droždí

semínka dle chuti

Program: základní

 

Medový chléb s vločkami


 Chlebíček je lehce nasládlý. Je výborný i suchý, ale nejlepší je s máslem (pravým) a třeba i pokapaný medem, nebo s marmeládou.

250 ml vody

1 lžíce oleje

2-3 lžíce medu

1 lžička soli

70 g ovesných vloček

350 g hladké mouky

1 lžička sušeného droždí

Program: základní

Bílý chléb

 

1 vejce dolít mléko do 200 ml celkem

100 ml vody

25 g rozpuštěného másla

2 lžičky soli

1 lžička cukru

500 g hladké mouky

1 lžička sušeného droždí

Program: základní/ kůrka světlá

 

Chléb je delikátní. Chutná s nakyslou marmeládou, například meruňkovou nebo rebarborovou.